Author Topic: Κρήτη-Βολακιάς(2116m)-Δίκτη(Σπαθί 2148m)  (Read 1664 times)

Offline billy84

Κρήτη-Βολακιάς(2116m)-Δίκτη(Σπαθί 2148m)
« on: October 09, 2019, 06:02:20 PM »
  Ξανά στη λεβεντογέννα μετά απο σχεδόν 11 μήνες.Είχα ανοιχτούς λογαριασμούς,2 ψηλά βουνά με περίμεναν να πατήσω στις κορυφές τους,ο Βολακιάς και η Δίκτη.Είχα στο πρόγραμμα να κάνω και το φαράγγι της Σαμαριάς αλλά το 1ο βουνό (Βολακιάς) ήταν πολύ σκληρό και σε συνδυασμό με τα 24km του Άθωνα την προηγούμενη βδομάδα,ξεκίνησε να με πονάει αρκετά το αριστερό μου γόνατο.

Τελικά εκεί που ξύπνησα το πρωί στον Ομαλό και ήμουν έτοιμος για το φαράγγι,αστραπιαία πήρα την απόφαση να βρεθώ στην άλλη μεριά της Κρήτης για να ανέβω στη Δίκτη.Φοβήθηκα πως τα 16km του φαραγγιού ίσως επιβάρυναν την κατάσταση μου και έχανα την κορυφή της Δίκτης που ήταν προτεραιότητα.Τελικά ανεβοκατέβηκα τη Δίκτη με 1,5 πόδι.Τίποτα δε θα μπορούσε να με σταματήσει,ακόμη και χωρίς πόδια θα ανέβαινα έρπην.


2 μέρες λοιπόν και 2 δύσκολα βουνά.26+km ορειβασίας και αμέτρητες εικόνες.Ζητώ συγνώμη απο τους φίλους που δεν πρόλαβα να δω,καθότι ο αστάθμητος παράγοντας μου άλλαξε τελείως το πρόγραμμα.Είμαι σίγουρος πως μόλις δείτε τι έκανα θα μου δώσετε ένα συγχωροχάρτι! :SEVeyesB08_th:
Άφιξη λοιπόν τα ξημερώματα της Κυριακής στα Χανιά.Και απο εκεί βρέθηκα λίγο στο Σεϊτάν λιμάνι που είχα αμελήσει να δω την προηγούμενη φορά.Φανταστικό πραγματικά.
Τράβηξα και τη διαδρομή στο γυρισμό μιας και είχε ξημερώσει πια.Με συνοπτικές διαδικασίες έφτασα στον Ομαλό μιας και είχα μπροστά μου δυνατή ανάβαση.Εδώ στο σημείο που ξεκινάει το φαράγγι της Σαμαριάς αλλά και το μονοπάτι για Βολακιά.Απομένουν 950 μέτρα υψομετρικής διαφοράς τα οποία ουσιαστικά είναι 1200 με τόσα σκαμπανεβάσματα που έχει το μονοπάτι.Αυτό φυσικά δεν το γνώριζα εξ αρχής.Οχι οτι θα άλλαζε κάτι βέβαια...Εκεί χαμηλά βρίσκεται το φαράγγι


Ξεκινάω την ανάβαση και παίρνω απότομα ύψος.Το φαράγγι διακρίνεται πολύ καλά πλέον.Εντύπωση μου έκανε πως ενώ έχει ταμπέλες και σήμανση το μονοπάτι,πουθενά δεν αναφέρει τον Βολακιά αλλά μόνο τον Γκίγκιλο που είναι μια πιο κοντινή κορυφή του Βολακιά,και σαφώς πιο εύκολη.


Το μονοπάτι είναι απο τα ομορφότερα που έχω κάνει.Περνάει απο εκπληκτικές τοποθεσίες.Το θεωρώ τοπ στην Κρήτη βάσει όσων έχω δει.Απο κοντά ακολουθούν τα λευκά Όρη

Δείτε εδώ!!!!!!Λες και έχεις πάει σε άλλο πλανήτηΜετά απο κάποια ώρα φτάνω στον αυχένα και χαζεύω τη θέα προς νότο

Το μονοπάτι με ανεβάζει προς τον Γκίγκιλο.Σε αυτό το σημείο ξεκινά και γίνεται πολύ δύσβατοΏσπου κάποια στιγμή διακρίνεται ο μεγάλος ορεινός όγκος της κορυφής.Το τεραίν είναι πολύ δύσκολο,ίσως να μη μπορείτε να το διακρίνετε καλά απο τη φωτογραφία.Το κακό είναι οτι έχει κατέβασμα και ανέβασμα και πάλι.Οτι κέρδισα σε ύψος το χάνω και στο πήγαινε αλλά και στο έλα.


Πολύ πέτρα!


Σκληρή ανάβαση σε βραχώδες τεραίν


όμως τα άγρια έχουν άλλη ομορφιάΚαι όμως χωράει να περάσει άνθρωπος(όχι όλοι εντάξει  :rofl:)


Εκπληκτικές εικόνες λίγο πριν την κορυφή


Απέναντι τα Λευκά όρη.Λανθασμένα ο Βολακιάς θεωρείται κομμάτι τους ενώ διαχωρίζεται απο αυτά ξεκάθαρα μέσω του φαραγγιού της Σαμαριάς.Είναι ένα αυτόνομο βουνό.


Κορυφή 2116m με το διαλυμένο κολωνάκι.Τίποτα δεν αντέχει εδώ πάνω...
Κατεβαίνοντας με τον ήλιο σε άλλη θέση ξανατράβηξα μια φωτό στο ίδιο σημείο.Λες και είναι άλλο μέρος,η σημασία του φωτισμού!


Διανυκτέρευση στον Ομαλό με το γόνατο να με ενοχλεί απο τη μέση της κατάβασης του Βολακιά.Δεν ήξερα πραγματικά τι έπρεπε να κάνω,να πάω στη Σαμαριά την επόμενη μιας και είμαι ουσιαστικά δίπλα?Και αν βγει off το γόνατο πως θα ανέβω στη Δίκτη μετά?Έτσι λοιπόν όπως ανέφερα και στην αρχή,κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή αποφασίζω να πάω στην άλλη μεριά της Κρήτης,στο οροπέδιο Λασιθίου.


Τράβηξα τη διαδρομή μόλις βγήκα απο τον Βοάκ μέχρι το οροπέδιοΚαι μόλις έφτασα στο χωριό Αβρακόντες κατευθύνθηκα προς το 2ο οροπέδιο λίγο ψηλότερα,το Λιμνάκαρο.Απο εκεί ξεκινάει το μονοπάτι για το Σπαθί,την ψηλότερη κορυφή της Δίκτης.


Εδώ άφησα το μηχανάκι.Ο ορεινός όγκος της Δίκτης μπροστά!Και εδώ απομένουν 950 μέτρα υψομετρικά για την κορυφή.Θετικό το οτι το μονοπάτι ειναι βατό.Αρνητικό το οτι πρέπει να περπατήσω 6 ώρες με το γόνατο να πονάει.Δεν υπάρχει επιλογή όμως...
Προχωρώντας μέσα στο τεράστιο ρέμα.Φωτό προς το Λιμνάκαρο

η άγρια πλευρά της Δίκτης.Πανέμορφη κόψη!

Τι να λέμε.Τι βουνάρα και αυτή ρε?Πόσο ευλογημένοι είστε ρε Κρητικοί????? :lke:
Το μονοπάτι βατό μέχρι στιγμής και με ανεβάζει αναίμακτα στα ψηλά.Βέβαια κουτσαίνω αλλά μικρή σημασία έχει...Κάπου κάπου κάνουν την εμφάνιση τους κάποια σύννεφα χαρίζοντας μου μοναδικές εικόνες.Ίσως είναι ένα δώρο της Δίκτης αφού βλέπει έναν ταλαίπωρο να ανεβαίνει αγκομαχώντας...


Κάποια στιγμή στη μέση της διαδρομής φτάνω σε ένα μικρό οροπέδιομετά απο κάποια ώρα συνεχούς ανάβασης διακρίνεται μια άλλη κορυφή της Δίκτης.Ο Αφέντης Χριστός.Και αργότερα φτάνω σε ταμπέλα για το Σπαθί.Το Σπαθί μπροστά μου.Μπορεί να φαίνεται κοντά αλλά δεν είναι...


Εκεί στα χαμηλά έχει κάτι σαν θερμοκήπια.Φαίνονται και απο τη δορυφορική εικόνα.Images and no words....Θέα απο την κορυφή προς τα οροπέδιαΗ κόψη απο ψηλά πια.Τα κατάφερα!Άλλο ένα βουνό έμεινε για να ολοκληρωθεί το όνειρο.Αν δε θυσιάζεσαι για τα όνειρά σου,ή εσύ δεν αξίζεις ή τα όνειρά σου.Για εμένα δεν είμαι σίγουρος,για τα όνειρά μου όμως δεν υπαρχει αμφιβολία.Γυρνώντας με έπιασε και καλή βροχή καμια ώρα.Τελείως άλλο το σκηνικό κατεβαίνοντας!Έκανα και μια στάση στους ανεμόμυλους του οροπεδίου.Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 το οροπέδιο ήταν ένα από τα πρώτα αιολικά πάρκα της Ευρώπης. Υπήρχαν περίπου 10-13 χιλιάδες ανεμόμυλοι που αντλούσαν τα υπόγεια ύδατα, με τα οποία πότιζαν τις καλλιέργειες τους οι κάτοικοί του.Η θέα προς τα κάτω φανταστική.Διακρίνεται το Φράγμα ΑποσελέμηΈφτασα Ηράκλειο κατα τις 19.30 και έκλεισα εισητήριο για Αθήνα.Έπρεπε απαραίτητα να γυρίσω και να ξεκουράσω το γόνατό μου.Παραδόξως σήμερα το νιώθω σα να μην έχει τίποτα.Ίσως πιέστηκε απο τα ομολογουμένως πολλά km ορειβασίας(σχεδόν 50km σε 8-9 μέρες και σε σκληρά τεραίν με μεγάλες υψομετρικές διαφορές).


Σε κάθε περίπτωση οι κύριοι στόχοι ολοκληρώθηκαν και αυτό ήταν το σημαντικό για εμένα.Για την Κρήτη δεν έχω να πω πολλά,μόνο οτι κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.Είναι τόπος που αποτελεί παράδεισο για τους φυσιολάτρες με τόσα φυσικά τοπία.Όποιος πηγαίνει εκεί διακοπές μόνο για τις παραλίες και για τις γκόμενες θεωρώ πως χάνει οτι πραγματικά μπορεί να του προσφέρει αυτός ο επίγειος παράδεισος. Καλά είναι όλα,και οι παραλίες και τα μαγαζιά και οι γυναίκες,αλλά αυτά τα βρίσκεις και αλλού.Το φυσικό κάλλος της Κρήτης είναι μοναδικό και βρίσκεται μόνο εκεί.


Θα επιστρέψω κάποια στιγμή σε πιο τουριστικό στυλ,να δω φίλους να πιούμε καμιά ρακή παρέα και να γυρίσω διάφορα άλλα μέρη που έχει άπειρα αυτός ο τόπος.


Μέχρι τότε,πάντα όρθιοι! :lke:


 
The following users thanked this post: ManosCR

Offline ktsiknakis

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 78
 • Total likes: 37
 • Thanked: 9 times
 • Karma: +2/-0
 • Live your life!
 • Μηχανή : NC 750X DCT 2017
 • Με λένε: KOSTAS
 • Είμαι από: HERAKLION
Re: Κρήτη-Βολακιάς(2116m)-Δίκτη(Σπαθί 2148m)
« Reply #1 on: October 09, 2019, 07:40:31 PM »
Για να δούμε... Ελπίζω η τρίτη να είναι και η φαρμακερη...😎😎, να τα πούμε και από κοντά. Πάντα τέτοια ... και ψηλότερα...στη ζωή σου!
 
The following users thanked this post: billy84

Offline billy84

Re: Κρήτη-Βολακιάς(2116m)-Δίκτη(Σπαθί 2148m)
« Reply #2 on: October 09, 2019, 08:47:37 PM »
Για να δούμε... Ελπίζω η τρίτη να είναι και η φαρμακερη...😎😎, να τα πούμε και από κοντά. Πάντα τέτοια ... και ψηλότερα...στη ζωή σου!


Ευχαριστώ πολύ!Την επόμενη θα φροντίσω να υπάρχουν free μέρες για Ρακές! :rofl: :banana:


Αν και πιστευω οτι θα τα πούμε πιο σύντομα! :akis:
 

Offline Makis

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 613
 • Total likes: 989
 • Thanked: 76 times
 • Karma: +7/-1
 • Μηχανή : Transalp 650
 • Με λένε: Μάκης
 • Είμαι από: Πετράλωνα
Re: Κρήτη-Βολακιάς(2116m)-Δίκτη(Σπαθί 2148m)
« Reply #3 on: October 09, 2019, 11:07:37 PM »
ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ !!!!
Απ τα πιο εντυπωσιακά και διαφορετικά.

Πρέπει ναχουμε κάτι παρόμοιο στα γόνατα. Εγώ το μειώνω πολύ με τα μπατόν. Μπορεί να πονάω φρικτά μέχρι να κατέβω και στο ισιωμα είναι σα να μη συμβαίνει τίποτα.
Το άλλο κουφό που μού συμβαίνει είναι ότι πονάω κατεβαίνοντας σε μικρές κλίσεις αλλά όχι όταν κατεβαίνω μεγάλα σκαλοπάτια!!

Σού εύχομαι να εξαφανιστεί σύντομα το πρόβλημα και να πάμε μια Κρήτη παρέα.

Τι έγινε τελείωσαν όλες οι άνω των 2000????
Dirt road fan
 
The following users thanked this post: billy84

Offline billy84

Re: Κρήτη-Βολακιάς(2116m)-Δίκτη(Σπαθί 2148m)
« Reply #4 on: October 10, 2019, 11:36:02 AM »
ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ !!!!
Απ τα πιο εντυπωσιακά και διαφορετικά.

Πρέπει ναχουμε κάτι παρόμοιο στα γόνατα. Εγώ το μειώνω πολύ με τα μπατόν. Μπορεί να πονάω φρικτά μέχρι να κατέβω και στο ισιωμα είναι σα να μη συμβαίνει τίποτα.
Το άλλο κουφό που μού συμβαίνει είναι ότι πονάω κατεβαίνοντας σε μικρές κλίσεις αλλά όχι όταν κατεβαίνω μεγάλα σκαλοπάτια!!

Σού εύχομαι να εξαφανιστεί σύντομα το πρόβλημα και να πάμε μια Κρήτη παρέα.

Τι έγινε τελείωσαν όλες οι άνω των 2000????


Άλλη μια απομένει Μακαρε!


Το γόνατο πάντως πρώτη φορά με έπιασε. Δεν ξέρω αν ειναι τυχαίο η αν κάπου ζορίστηκε γιατι  στο ανέβασμα έφαγα μια τούμπα από μια πέτρα που μετακινήθηκε.

Ότι και να είναι θα φανεί σύντομα!
 

Offline tryxx

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 934
 • Total likes: 1282
 • Thanked: 104 times
 • Karma: +24/-0
  • Φυσαλίδες
 • Μηχανή : NC 750X DCT 2014
 • Με λένε: Στέλιο
Re: Κρήτη-Βολακιάς(2116m)-Δίκτη(Σπαθί 2148m)
« Reply #5 on: October 11, 2019, 03:14:52 PM »
εκδρομάρα! τα γόνατα προσοχή ..εσυ βέβαια είσαι μωρο ακόμα αλλά σιγα σιγα οι τριβές στο τζελ γίνονατι. Επιβάλλονται μπατόν ειδικά στο κατεβασμα γίνεται η ζημια ...΄ώστε να πέφετι βάρος στα χέρια.. Και οι γκλίτσες κάνουν δουλειά!!!! (σοβΑρα τωρα να πα΄ρει ένα ζυγαρι τηλεσκοπικά μπατον απ το ιντερσπορτ να εισαι οκ
http://fysalides.gr
Η περιγραφή δεν είναι το περιγραφόμενο
 
The following users thanked this post: billy84

Offline billy84

Re: Κρήτη-Βολακιάς(2116m)-Δίκτη(Σπαθί 2148m)
« Reply #6 on: October 11, 2019, 08:01:08 PM »
εκδρομάρα! τα γόνατα προσοχή ..εσυ βέβαια είσαι μωρο ακόμα αλλά σιγα σιγα οι τριβές στο τζελ γίνονατι. Επιβάλλονται μπατόν ειδικά στο κατεβασμα γίνεται η ζημια ...΄ώστε να πέφετι βάρος στα χέρια.. Και οι γκλίτσες κάνουν δουλειά!!!! (σοβΑρα τωρα να πα΄ρει ένα ζυγαρι τηλεσκοπικά μπατον απ το ιντερσπορτ να εισαι οκ


Τα δύσκολα τελείωσαν Στέλιο!Τα έβγαλα όλα τα βουνά χωρίς μπατόν!Βοηθάνε αλλά κουβαλάς και κάτι έξτρα ουσιαστικά και πρέπει να βρεις χώρο.

Πλέον ούτε tank bag παίρνω όπως θα έχετε προσέξει.Με ταλαιπωρούσε στο δύσκολο χώμα.

Να αγιάσει αυτός που σχεδίασε το ψευδοτεπόζιτο του NC λεμε! :papas:

Online G.M

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 188
 • Total likes: 318
 • Thanked: 55 times
 • Karma: +0/-0
 • Μηχανή : XL650V
 • Με λένε: George
 • Είμαι από: Athens
Re: Κρήτη-Βολακιάς(2116m)-Δίκτη(Σπαθί 2148m)
« Reply #7 on: October 12, 2019, 08:51:07 PM »
δεν εχω λογια Βιλλ,κανεις το κεφι σου αλλα αυτο ειναι μοναδικο! :lke:
Η Κρητη δινει ξανα -οπως τοτε που ειχες ξαναπαει - δυνατες,αποκοσμες εικονες!

φιλε προσεξε το ποδαρι κ συνεχισε μεθοδικα πλεον! :akis:
 
The following users thanked this post: billy84

Offline billy84

Re: Κρήτη-Βολακιάς(2116m)-Δίκτη(Σπαθί 2148m)
« Reply #8 on: October 12, 2019, 10:06:54 PM »
δεν εχω λογια Βιλλ,κανεις το κεφι σου αλλα αυτο ειναι μοναδικο! :lke:
Η Κρητη δινει ξανα -οπως τοτε που ειχες ξαναπαει - δυνατες,αποκοσμες εικονες!

φιλε προσεξε το ποδαρι κ συνεχισε μεθοδικα πλεον! :akis:


Nα σαι καλά Γιώργαρε!Και σκέψου πόσα ακόμα μέρη εκει κάτω είναι ανεξερεύνητα.Επιβάλλεται να ξανακατέβω!


Όσο για το γόνατο,περιμένω να δω τι πραγματικά είναι γιατι έχω την αίσθηση οτι μάλλον είναι παλιότερο χτύπημα.