Author Topic: ΣΑΛΑΜΥΚΟΝΟΟΟΟΣΣΣΣ 11-5-2019  (Read 142 times)

Offline billy84

ΣΑΛΑΜΥΚΟΝΟΟΟΟΣΣΣΣ 11-5-2019
« on: May 13, 2019, 05:23:04 PM »
Ένα νησί δίπλα μας και όμως τόσο ''μακριά'' μας.Υποτιμημένο απο σχεδόν όλους και κατα συνέπεια υποβαθμισμένο.Και όμως εκτός απο φυσικά τοπία που πραγματικά αξίζουν,το νησί κουβαλάει στις πλάτες του τρομερή ιστορία χιλιάδων ετών.

Σπήλαιο που ήταν το ησυχαστήριο του μεγάλου τραγικού ποιητή Ευριπίδη,μυκηναϊκή ακρόπολη,ταφικά μνημεία 2500 χρόνων,οικίες μεταγενέστερων μεγάλων ποιητών είναι μερικά απο αυτά που προσφέρει αυτό το μικρό νησί απο ιστορικής άποψης.

Εχω πάει κάποιες φορές στο νησί για καφέ και φαγητό.Αυτή τη φορά η επίσκεψή μου ήταν διερευνητική και πλήρης.Ήθελα να ρουφήξω μέχρι τελευταίας ρανίδας ότι είχε να μου δώσει.


Βρέθηκα στο Πέραμα το πρωι του Σαββάτου και πέρασα απέναντι.

1ος προορισμός το αρχαίο λιμάνι.Απο εδώ ξεκίνησε ο Ελληνικός στόλος για να αντιμετωπίσει τους Πέρσες στη Ναυμαχια της Σαλαμίνας το 480 π.Χ


Επόμενος στόχος η μυστηριώδης χερσόνησος της Κυνόσουρας.Η επικρατέστερη άποψη για αυτήν την ονομασία είναι γιατι μοιάζει με ουρά σκύλου

εκεί υπάρχει το εντυπωσιακό μνημείο των Σαλαμινομάχωνυπάρχει χωματόδρομος μέχρι την άκρη της χερσονήσου. Εμεινα έκπληκτος χαζεύοντας ένα μικρό νεκροταφείο πλοίωνεδώ η μικρή αλλά εξαιρετική διαδρομή ανάποδα.
Επόμενος προορισμός τα Περιστέρια.Απο τα Περιστέρια ξεκινά ένα μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο του Ευριπίδη.Απο έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε πως ήταν το ησυχαστήριο του.σε εξαιρετική κατάσταση το μονοπάτι.Μπράβο σε όσους ασχολήθηκαν.Εδώ το σημείο μου θύμισε Πόρο

λίγο πριν φτάσω στο σπήλαιο συνάντησα το Ιερό του Διονύσου για το οποίο δεν ήξερα καν οτι υπάρχει.Εδώ είναι ένα μικρό φάουλ των αρμόδιων φορέων ως προς την ''διαφήμιση''.Αν και βέβαια το μονοπάτι σε πάει υποχρεωτικά εκεί πηγαίνοντας στο σαφώς πασίγνωστο σπήλαιο του Ευριπίδη.

στον ίδιο χώρο υπάρχει ενημερωτική ταμπέλα για αυτό το ενδιαφέρον σπήλαιο


μετά απο λίγο έφτασα  στο σπήλαιο.
η θέα εκπληκτική από ψηλά.Δεν το διάλεξε τυχαία ο Ευριπίδης ε?Επιστροφή στο μηχανάκι και βουρ για το νοτιότερο σημείο του νησιού με τον διατηρητέο φάρο του.Ακρωτήριο Κόγχη απο όπου έχει πάρει και ο φάρος το όνομα του.


η παραλία του οικισμού ''Κολώνες''Οικισμός Κολώνες.Πολύ ωραία δουλειά απο τον δήμο ή την κοινότητα.Απο την άλλη μεριά του οικισμού υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον κυκλικό ταφικό μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ.Εχει γίνει ολική ανάπλαση καθώς ήταν σε ερειπιώδη κατάσταση.Μπορείτε να το διακρίνετε στην ενημερωτική ταμπέλα.Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όποιον ενέκρινε το κονδύλι αναστήλωσης αυτού του μνημείου!!!Ετσι πρέπει ρε παιδιά,αναδείξτε τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο της χώρας.Μακάρι να γίνει το ίδιο και σε διάφορα άλλα μνημεία.Ετσι θα τραβήξεις ποιοτικό τουρισμό.Ετσι όπως ήταν το μνημείο πριν τι να πάει να δει κανεις?Σωρούς απο πέτρες.Μακάρι να το δούμε και αλλού.ωραία θέα προς την παραλία.Διακρίνεται και ο φάρος Κόγχη απο εδωΕπόμενος προορισμός η μάλλον καλύτερη παραλία του νησιού,τα Κανάκια.Εκεί βρέθηκα μέσω μιας φοβερής μικτής διαδρομήςφανταστικά χρώματαΣε ένα λόφο απο πάνω απο τα Κανάκια βρίσκεται η Μυκηναϊκή ακρόπολη,το παλάτι του Αίαντα του Τελαμώνιου που άκμασε το 1300 π.Χ.Αποψη της παραλίας απο ψηλά
Απο τα Κανάκια υπάρχει ωραία ασφάλτινη διαδρομή που καταλήγει στο Αιάντειο.Όμως είχα δει και μια χωμάτινη που ξεκινάει απο την παραλία και καταλήγει πάλι στο Αιάντειο και την προτίμησα.Θα έλεγα αρκετά δύσκολη για μεγάλα on off.Μάλιστα σε ένα πολύ ανηφορικό σημείο σταμάτησα.Συνηθισμένος στα ασφάλτινα λάστιχα που φορούσα πάντα είχα ένα φόβο μήπως κολλήσω εκεί.Τελικά το ανέβηκα με χαρακτηριστική άνεση,πρέπει να επαναπροσδιορίσω τις δυνατότητες που έχω πλέον με το ΑΧ41 πίσω αλλά και το Pirelli MT60RS μπροστά.Η διαδρομή ήταν απολαυστική πάντως όπως θα διαπιστώσετε.


το επίμαχο σημείο που σταματάω για να τσεκάρω είναι στο 7.11.


και η ανηφόρα είναι αυτήΣημειωτέον οτι η φωτογραφία τα δείχνει πάντα πιο εύκολα απο οτι πραγματικά είναι...Τελικώς βγήκα στο Αιάντειο και έβγαλα φωτό το μνημείο του Αίαντα.
Εκεί υπάρχει και μια απο τις αρχαιότερες ελιές στον κόσμο απο το 2500 π.ΧΕπόμενος προορισμός η Φανερωμένη.Πήγα όσο το δυνατόν παραλιακά.Στη Φανερωμένη βρίσκεται το σπίτι και η προτομή του μεγάλου Ελληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανού.Τον θυμάμαι σαν όνομα έντονα απο το γυμνάσιο παρόλο που έχουν περάσει 2 δεκαετίες!

Στη μέση από τα σπλάχνα μου όχι η καρδιά,η Ελλάδα!


Επιστρέφοντας το απόγευμα...

Ήταν ένα μικρό ταξίδι από άποψη απόστασης αλλά πολύ ''μεγάλο'' από άποψη εικόνων και πνευματικού πλούτου όσο και αν ακούγεται υπερβολικό.Επιστρέφοντας ένιωσα πιο πλούσιος σε εικόνες και συναισθήματα και θεωρώ πως συγκαταλέγεται στα ''μεγάλα'', από κάθε άποψη, ταξίδια που έχω κάνει. :lke:


Πάντα όρθιοι!
 
The following users thanked this post: ManosCR